Hastalığı Onlar Taşıyor, Peki Nasıl Onlar Hasta Olmuyor?


Onlar gecenin sessiz vampirleri ve yeryüzünde uçmayı başarabilen tek memeli türü: Yarasalar. 

Vücutlarında yüzlerce virüse ev sahipliği yapan; Asya'daki Nipah virüsünden, Afrika’daki Ebola virüsüne kadar pek çok virüsün yayılmasında etken olan bu canlılar neden hasta olmuyor?

Sorunun cevabı yarasaların bağışıklık sisteminde ve onların uçan tek memeli olmaları özelliğinde.     Cell Host and Microbe dergisinde yayımlanan çalışma ile bu durumu açıklamaya çalışalım. 

Yarasalar uçarken çok yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duyar, bu enerji o kadar fazladır ki yarasanın vücut hücrelerini yıkıma uğratır ve bu sırada bol miktarda DNA (genetik materyal) serbest kalır. Normal şartlarda (biz insanlar dahil) bu durum bir hastalık yapıcı etkenin istilası olarak algılanır ve vücut tepki verir, hatta bu durum vücut için ölüm sinyalleridir ancak yarasalar için bu günlük yaşanan bir olaydır. Yarasalar diğer memelilerden farklı olarak hücre hasarını onarmaya yardımcı olan molekülleri üretir. Ve sistemleri enfeksiyonlara aşırı tepki vermez, bu da onların taşıdıkları birçok virüsten ve hastalıktan korur.

Tüm bunlara rağmen yarasalar yalnızca bir virüs kaynağı değildir. Dünya ekosisteminde oldukça önemli bir rol oynarlar. Tonlarca böceği mideye indirip, bitkilerin tozlaşmasına yardımcı olurlar. Onlar, taşıdıkları virüslerle bir arada olmayı başarabilmiş. Sorun aslında tüm vahşi hayvanların avlanıp, bölgelerinden getirilmesi ve pazarlarda satılması. 

Yine de belki yarasaların bağışıklık sistemini inceleyerek potansiyel tedavilerin kaynağına ulaşabiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güneş Koruyucu Kullanım Kılavuzu

Nesiller Tükeniyor, Sıra Bize Gelecek (?)

Aşı Dosyası I: Firavun Aşı Yaptırır Mıydı?